Het Overasseltse vennengebied is wellicht een van de mooiste wandelgebieden in Gelderland. Het afwisselende landschap en prachtige vergezichten trekken veel wandelliefhebbers. Dit landschap is ontstaan dank zij de vroegere grillige loop van de Maas en de mede daardoor ontstane rivierduinen.

Nu deze rivier getemd is, is er tussen de vennen en de Maas een aantrekkelijk gebied met laag gelegen moerasgebieden en glooiingen in het landschap die getuigen van vroegere rivierbeddingen.

Door opgravingen is gebleken dat de hoge gebieden al in de vroege oudheid werden bewoond en aantrekkelijk waren om nederzettingen te stichten. Veel historische namen getuigen hiervan zoals de ruïne van St. Walrick en de koortsboom, kasteel Heumen, het eeuwenoude veerhuis Den Tempel en Kroonwerk Coehoorn. Meer informatie over de rijke historie van dit gebied en informatieve wandelroutes is te vinden bij de werkgroep Heerlijkheden Overasselt op de site www.erfgoedheumen.nl .

Nu liggen er aantrekkelijke dorpskernen langs de oevers en uiterwaarden van de Maas. Ook de rol die deze dorpen speelden tijdens het oprukken van de bevrijdingstroepen in 1944 krijgt ruim de aandacht. Tegenwoordig is er veel bedrijvigheid en bezienswaardigheden die een leuke onderbreking van de wandeling zijn.

Om het totale en gevarieerde gebied ten zuiden van Nijmegen beter toegankelijk te maken voor wandelaars is door een werkgroep van vrijwilligers van het Dorpsplatform Overasselt het wandelroutenetwerk Rijk van Nijmegen Zuid gerealiseerd.

Dit routenetwerk met knooppunten en routeaanwijzingen beoogt wandelaars, naast de mooiste routes door het Vennengebied, ook aantrekkelijke wandeltochten aan te bieden door de weidse broeklanden, de uiterwaarden en de dorpskernen. In totaal is er 80 km aan bewegwijzerde wandelroutes beschikbaar. Verharde en onverharde paden wisselen elkaar af en voor de liefhebber zijn er struinpaden. Ook aan rolstoelgebruikers is gedacht. Er kunnen verharde routes worden gekozen.

In het gebied zijn diverse horeca en overnachtingsmogelijkheden te vinden. Een folder met routeaanduidingen en informatie is te verkrijgen bij de VVV in Nijmegen. En mocht je interesse hebben om als vrijwilliger mee te helpen dit routenetwerk in stand te houden en/of uit te breiden kun je contact opnemen met ons opnemen.

Meer informatie op:
www.wandelenrijkvannijmegen.nl
www.wandelnet.nl
www.erfgoedheumen.nl

Geef een reactie